Vill du prova nya eller avancerade positioner hemma? Då bör du undvika att inspireras av sociala medier.

Strunta i insta- undvik skador

Sugen på att börja med yoga? Eller är du redan en mer eller mindre erfaren yogi som är nyfiken på en viss position/asana?

Då är Instagram (och säkert andra sociala medier) din värsta fiende.

Varför, kanske du tänker nu? Är det inte ett ypperligt sätt att få inspiration och tips?

NEJ!Kvinna på terass med kaffekopp

För det första vet vi alla att verkligheten i sociala medier är långt ifrån den verkliga världen. Riktiga kroppar ser oftast inte ut som de gör på fixade bilder. Det är inte rimligt att alla människor som vill praktisera yoga ska ha tillgång till en sandstrand på Bali där de snyggt kan posera med en solbränd kropp i ett perfekt huvudstående.

Yoga är inte akrobatik i första hand (om man inte praktiserar akroyoga vill säga…). Och det är inte hälsosamt att jämföra sig med photoshoppade superyogis.

För det andra kan det vara skadligt för kroppen att ta ”tips och råd” från någon på internet som faktiskt kanske inte vet vad hen pratar om.

Vi ser så mycket poster på sociala medier som handlar om hur man ska göra ”framsteg” i sina positioner. ”Komma längre” och ”lyckas”.

Ett exempel: ”Vill du stå på händer? Då måste du öva hundra hundsparkar om dagen”.

Detta är, givetvis, vansinne! Gör inte det för guds skull. Du kanske lär dig stå på händer, men du förstör också dina armbågar, handleder, och andra delar av kroppen. Att stärka upp kroppen för att stå på händer tar tid.

Närvaro i den egna kroppen

De mer rimliga övningarna som också ger styrka i armar, handleder och axlar kommer att ge dig rätt förutsättningar- över lite längre tid. Yogan syftar till att lära dig vara i din egen kropp. Och hjälpa din kropp med att hålla sig frisk och stark. Det kan vara jätteroligt att komma in i avancerade positioner, och utforska kroppens begränsningar. Men det ska aldrig pressas och stressas fram.

Om du praktiserar yoga hemma och vill prova nya och mer avancerade positioner är det betydligt bättre att:

  1. Om möjligt, fråga en certifierad yogainstruktör personligen. Vi älskar att hjälpa till!
  2. Se till att besöka en webbsida med väl genomarbetade instruktioner, till exempel yogajournal http://www.yogajournal.com
  3. Om du föredrar att praktisera med hjälp av videor från till exempel Youtube. Pausa, spola tillbaka, lyssna och titta några gånger på hur instruktören gör innan du provar själv.
  4. Stå gärna framför en spegel så du ser hur kroppen faktiskt ser ut. När man gör nya positioner är det inte helt lätt att känna hur det ser ut, så ta spegeln till hjälp.

Till sist, om du vill lära dig en ny position, fråga dig själv varför! Är det för att du ska kunna ta en snygg bild eller för att det känns bra i kroppen?

Ha en fin vecka!

Carin

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras