Mantrat Sat Nam

Mantrat Sat Nam

Jag har tidigare skrivit om mantran, vad de är och hur de kan användas. Att använda mantran i sin praktik är verkligen ett häftigt och användbart verktyg som gör yogan ännu mer dynamisk! Allt handlar om vibrerande energi och genom att koppla upp sig på rätt våglängd kan du förändra mer än du tror. Orden och de ljud du gör har verkligen kraft och genom att upprepa det du väljer att fokusera på kommer det du önskar att kunna manifesteras i ditt liv.

Här kommer ett tips på ett mantra som används flitigt på mattorna inom Mediyoga, nämligen mantrat Sat Nam. Mediyoga är en svensk form av Kundaliniyoga särskilt utvecklad för att passa personer med olika hälsoproblem. Mediyoga används ofta inom sjukvården och många av landets Mediyogalärare har en bakgrund i den branschen.

I början av en Mediyoga-klass används ofta det här mantrat:

”Ong namo guru dev namo” som kan översättas med ”Jag öppnar upp mig för min inre visdom”

Som avslutning på Mediyogaklassen väljer man ofta att upprepa Sat Nam tre gånger. Detta gör man för att befästa det arbete man gjort och manifestera de positiva förändringar som yogan har gett. Sat Nam översätter vi med ”jag är sann”.

Mantrat Sat Nam

Sat Nam är ett av Kundaliniyogans främsta mantran, ett av de verktyg som man inom den yogatraditionen verkligen håller fast vid. Sat Nam är ett bra mantra som du kan använda under din egen praktik när du yogar hemma! Mantrat används under yogaklassen för att skapa balans i hjärnan och fokusera tankarna och kan självklart användas av alla yogautövare, oavsett yogastil. Just det här mantrat använder vi för att utveckla mod och våga leva i vår egen sanning, att få styrka att välja våra liv och nå vår högsta potential.

Gör orden Sat Nam till dina egna. Vad vill du att de ska betyda för dig? Vad ger dig stabilitet åt tankarna och hjälp med andetaget? Kanske är betydelsen ”jag är sann” för opersonlig. Och lite konstig, varför skulle du inte vara sann? Du är ju självklart sann, du sitter ju där på din matta, eller hur!

Här kommer tips!

Sat Nam kan betyda något av följande;

Jag vet att jag:

  • är på rätt väg
  • är sann mot mig själv
  • väljer mitt liv
  • har allt jag behöver
  • kan skapa det jag vill
  • når min högsta potential
    Photo by Natalie Grainger on Unsplash
    Öppna upp dig för livet och för din egen väg!

Gör såhär!

När du andas in tänker du sat och när utandningen kommer tänker du nam. Genom att du fokuserar på in och utandning kommer du att bli medveten om rytmen och längden på dina andetag. Du kan välja att göra både in och utandningen längre för att skapa mer lugn i kroppen. På det sättet ökar chanserna till avspänning. När du andas lugnt och djupt, med medvetenhet är det lättare att skapa lugna rörelser med lagom mycket muskelaktivitet. Det är annars lätt hänt att man tar i för hårt i vissa utmanande positioner och tappar bort andningen.

Gör din yogapraktik med detta mantra som ett stöd för tankarna!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras