Studs i steget!

Enkla övningar som ger dig en bättre promenad !

Spänstiga ben genom enkla yogaövningar. Skapa studs i steget!

Såhär får du spänstiga ben med lite extra studs i steget. Du kan skapa mer rörelsefrihet i kroppen genom väldigt lätta yogaövningar. Självklart ska du ge dig ut och njuta av de friska vårvindarna genom sköna promenader! (Inte när det är stormvarning, men det säger ju sig självt.) När luften är hög och klar och full med syre passar det extra bra att gå en sväng.  En promenad stärker muskler och andning på nolltid.

Korta promenader gör dig pigg och glad!

Genom att lägga in små korta promenader under dagen kommer du att känna dig piggare och fräschare och känna hälsofördelar utan att behöva ändra på din vardagsrutin så mycket. Om du varit stillasittande en stund kan dessa övningar ge dig en bra start och hjälpa kroppen att komma igång igen. Promenader är verkligen en helt perfekt motionsform, det är i princip gratis- allt man behöver är ett par hyfsade skor- och man kan göra det när som helst det passar på dygnet. Det enda svåra som jag har märkt med att promenera är att faktiskt ta sig i kragen och komma ut en sväng. Ibland kanske man struntar i det för att man inte tycker att det finns tillräckligt med tid.

Men vet du vad! En kort promenad är bättre än ingen alls! 

Tips för pigga ben och bra cirkulation.

Börja med att stå stadigt med balans över hela fotsulan och försök att skapa en mjuk känsla i dina knän. Fortsätt med att låta armarna hänga ner längs sidorna och rulla bak axlarna, ta några långa andetag och känn hur avspänningen sprider sig i kroppen.

Dra in hakan mot bröstkorgen och börja sedan att långsamt rulla ner med mjuk rygg, kota för kota, och häng så ner med överkroppen ner mot golvet. Släpp ner armarna och gunga mjukt. Böjda knän så att positionen känns så bekväm som möjligt. Andas ett par andetag och låt ryggen slappna av lite i sänder, det kan kännas stelt först men efter några andetag brukar musklerna kunna slappna av något mer.

Använd din yogamatta!

Stående Hund

Böj lite extra och sätt ner händerna, kliv bak till Stående Hund och trampa ner hälarna,   en i taget. Du får då en lätt stretch av baksidan av vaderna och benen och ökad blodcirkulation i hela kroppen. Här kan du stanna och ta några djupa andetag, försök att pressa ner handflatorna och förlänga ryggen. Stående Hund är en toppenövning för att stärka och mjuka upp axlar och rygg, den kan med fördel användas flera gånger om dagen när man behöver göra en liten ”omstart”.

Att sitta på huk är välgörande för ben och höfter.

Nu är det dags att sitta på huk, så promenera bak med händerna, böj i knäna och kom ner med rumpan. Låt höfterna öppnas så mycket det går och om du behöver, placera något under hälarna så att du får en stadig känsla i kroppen. Ibland kan vadernas muskler och hälsenorna vara lite korta, så hjälp dig själv med att ge stöd om det behövs. Du kan rulla inkanten av yogamattan eller lägga en ihoprullad filt under hälarna för att komma upp lite.

När vi är unga har vi mycket lätt för att sitta på huk, senare i livet kan det vara en större utmaning!

Att sitta på huk skapar mjukare höfter och bra cirkulation. Det fungerar stärkande för hela muskulaturen i bäckenbotten. Ta några andetag här och rör på dig lite för att känna in höfter och ben.

Avsluta med att sakta trycka dig uppåt, till en stående position igen. Skaka benen lite och upprepa hela serien med rörelser ett par gånger.

Nu är du extra redo för en sväng ute i friska luften! Det kan räcka med en kvarts promenad för att du ska känna skillnad vilket betyder att om du lyckas få in två såna kvartar om dagen kommer du att känna dig magiskt pigg!  Du kanske till och med kommer att slippa den förrädiska eftermiddagsdippen.

Ta på dig ett par bra skor och ge dig av, ha en fin promenad och njut!

När du kommit in efter din syreboost kan du självklart mjuka upp vader och lår lite genom att göra mjuka strechövningar. Det kommer att göra benen gladare i längden och självklart hjälpa dig med alla framtida rörelse!

Namaste

/Carin

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras