Krigare B -Virabhadrasana II

Veckans asana- Krigare B- Virabhadrasana II

Förra veckans asana var en lugn yogakompis, Barnet. Den här veckan är det dags att spänna musklerna lite och landa in i den tuffa och starka krigaren. Vi stiftar bekantskap med Krigare B-Virabhadrasana II och övar på balans, styrka och andetag. Veckans asana- Krigare B kallas även Krigare 2.

Stå stadigt i Veckans asana- Krigare B. Var snäll mot höft och ländrygg och flytta in den bakre foten, vrid in den tills det känns bekvämt.

(Helt fräckt väntar vi med Krigare A till en annan gång, den hinner vi nog med tids nog. Helt ärligt, jag älskar Krigare B! Not so much Krigare A. När man är en Bra Yogalärare ska man inte bara göra sina egna personliga favoriter…jag vet. Men jaja. Vi tar Krigare A så småningom…kanske. Hehe. Tills dess får ni njuta av Krigare B och träna på att vara krigiska och stillsamma samtidigt!)

På svenska kallar vi veckans asana för Krigare B, eller Krigare 2. När du yogar för en engelsktalande lärare kallar hen troligtvis positionen för Warrior 2. På sanskrit heter den Virabhadrasana II. Ursprunget till namnet kommer från myten om krigaren Virabhadra som skapades ur de avslitna hårtestarna från guden Shiva. Krigaren skapades för att hämnas Shivas döda hustru Sati.

De olika krigarpositionerna, som alla är stående, ganska tuffa asanas, använder vi för att träna på balansen mellan kraft och lugn, mellan ego och hjärta. En bra asana är stadigt vilande, stark och kraftfull. Vi använder kraft utan att gå över gränsen för vad vi klarar, hela tiden med Ahimsa (ickevåld) i tankarna.

Vilka positiva effekter har Krigare B?

I den här positionen får du chans att jobba med din styrka, balans, andning och med att fokusera blicken stadigt framför dig. Den gör dig samlad, lugn, stark och hjälper dina höfter att mjukas upp, eftersom detta räknas som en sk. höftöppnare. Efter en stunds långa andetag i Krigare B kan du känna hur benens muskler får jobba! Om du inte känner det- gå lite längre ner i positionen och andas vidare!

Tips för en bra asana!

  • Ta dig tid att få till basen ordentligt. Fötterna är där allt börjar, känn att du kommer ner med alla tio tår i mattan.
  • Om höften och ländryggen protesterar av att den bakre, vinklade foten är 90 grader, vrid in den lite. Känn in kroppen och placera den bakre foten så att knä, höft och ländrygg känns ok.  Stäm av med din lärare och ta hjälp för att hitta din rätta höftöppnare.
  • Du ska kunna kika ner på din främre fot och se att knät inte kommer för långt fram. 90 grader vinkel i det främre knät är bra och en linje mellan fotled och knä är viktigt.

Tänk på!

När du får rådet att stå stark och vila stadigt i en position är det lätt att njuta av de starka benen och andas ut…sjunka ner lite och låta tankarna glida…men stop! Det främre benet är böjt, ja. Längre ner mot golvet kommer du ju bredare isär dina ben kommer med tiden, javisst! Men då gäller det att lyfta! Lyft upp bäckenbotten, känn längd i hela ryggraden, nerifrån svanskotan upp mot hjässan. En lodrät linje nerifrån och upp.

Andas med hela kroppen! Slappna av i axlarna och se till att de är placerade över höfterna. Låt blicken vara fokuserad utöver den främre handryggen och se långt bort i fjärran. Stadig och mjuk. Ah! En perfekt asana! Och så, ta det en vända till, tänk in alla tio tår- har de kontakt med golvet? Fortsätt tanken genom kroppen hela vägen ända upp till hjässan och ut i fingertopparna. Gör dig lång! Tryck ut fötterna från varandra, skapa mer utrymme mellan fötterna mer och mer för varje andetag.

Efter Veckans asana, Krigare B-Virabhadrasana II

När du gjort ena sidan kan det vara det skönt att komma ner i en Stående hund och sedan gå vidare till Barnets position. Ta några andetag där innan du rör dig upp mot stående hund, trampa in med fötterna nära händerna och rulla upp igen. Nu är du redo för att göra andra sidan.

Ha en fin vecka och lycka till med veckans asana!

/Carin

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras