Balasana- barnets position

Veckans asana; Balasana- barnets position

Balasana- Barnets position, är en lugnande position som du gärna kan använda mellan mer krävande asanas under en yogaklass. På engelska kallas den för Childspose och på svenska kallar vi den kort och gott för ”Barnet”.  På yogaklassen säger din lärare säkert ”Balasana” också, det är ganska vanligt att det ordet används.

Som alla lugna asanas förväntas den vara skön och härlig, men det är en väldigt individuell uppfattning som inte alla yogisar delar. Så var inte orolig om du känner dig en smula obekväm och och överrumplad av surrande tankar när du hamnar här! Det är helt naturligt. Att vila och acceptera återhämtning tar tid att lära sig, särskilt i våra stressiga vardagsliv.

Det är bra att blanda de mer aktiva övningarna med lugna positioner, för att få den sköna mixen av yin (lugn och återhämtning) och yang (kraft och muskelarbete) under yogaklassen. För en lugnande effekt passar Barnet väldigt bra! För det första får du en chans att hämta andan, för det andra vända din uppmärksamhet inåt och sluta ögonen en stund och bara vila. Vilopositionerna har lika stor betydelse för helhetsupplevelsen som de mer aktiva, så vi ska inte slarva med dem!

Vilka positiva effekter har veckans asana- Barnet?

Hitta tillbaka till andetaget! Barnet används när som helst under yogaklassen när du själv behöver komma ikapp med andetaget eller vila en stund. Under en klass uppmuntras ofta deltagarna att landa ner i Barnet om de känner att de upplever stress eller tappar kontakten med sitt inre lugn. De positiva effekterna av den här positionen är just att den återskapar lugnet och stimulerar återhämtning, man kommer ner i varv och andetaget saktar ned.

Balasana- Barnets position ger en lätt stretch för ben och vrister samt skapar längd och cirkulation längs med ryggraden.

Den här veckans asana har väldigt återhämtande egenskaper och används ofta i Yinyoga samt Restorative yoga. Då är den ofta modifierad med hjälp av sköna bolster och kuddar för att ge extra avlastning och skapa optimal vila för kroppen. När du yogar hemma kan du lätt prova dig fram till en skön, uppbyggd position att vila i en lång stund. Det är en bra återhämtning efter en lång arbetsdag!

Tips för en bra asana

  • Gör såhär! Börja med att sätta dig på knä på din matta. Placera dina stortår ihop och fäll mjukt ner överkroppen mot golvet. Känn efter var du vill placera dina knän, det kan vara skönt att ha dem bredare isär. Prova dig fram!
  • Fortsätt med att andas ut, en lång utandning och placera sedan huvudet med pannan ner mot mattan. Använd gärna en kloss om det känns som att huvudet inte riktigt når ner. Låt svanskotan sträva neråt mot golvet.
  • Sträck fram armarna framför kroppen eller dra bak dem och låta dem vila bakåt. Ett annat alternativ är att du vilar pannan mot dina underarmar eller händer.
  • Fokusera på att skapa bredd och längd över ryggen och höften. Försök att mjukt skapa bredd och längd över ryggen genom att ta djupa lugna andetag. När du känner hur kroppen slappnar av kan du helt fokusera på andningen en stund. Låt gravitationen och positionen göra jobbet och lyssna på ditt andetag en stund.
  • Kom ur positionen genom att du först tar du några extra djupa andetag, sedan placerar du händerna under axlarna för att till sist trycka ifrån och lyfta upp överkroppen. Du rullar dig upp genom ryggraden och rör på dig mjukt innan du fortsätter din praktik.
  • Om du vill ha en mer ingående instruktion för hur du utför Balasana finns det instruktionsfilm på tex. Yogobe.
Veckans asana- Barnets position

Tänk på!

Ta hjälp av en lärare om du behöver. Om du har knäproblem eller på annat sätt känner dig begränsad kan du behöva hjälp av en lärare för att göra positionen riskfri och bekväm. Även om du inte har egentliga problem kan det vara skönt att modifiera positionen med hjälp av filtar eller klossar, så som jag beskrev tidigare.

Att använda yogatillbehör

Använd gärna en kloss eller flera. Det finns gott om yogasaker att handla hem för att göra sin praktik så bekväm som möjligt! Leta reda på dina nya favoritsaker hos tex. Yogagrossisten.

Det går naturligtvis bra att använda ett par pocketböcker också, eller något liknande som du har hemma. Kom ihåg att en kloss eller liten kudde under pannan att vila huvudet mot faktiskt kan vara till stor hjälp och göra skillnad för hur du upplever positionen. Använd det du har! För att underlätta för ben och vrister kan en eller flera ihopvikta filtar vara bra. Gör såhär; placera en filt (eller vik in din matta lite) under vristen om foten känns knölig. Likaså kan en filt i knävecken hjälpa om knät upplevs för trångt och spänt. Målet är att du ska känna dig så bekväm som möjligt och kunna vila i positionen.

Om du ändå inte hittar en avspänd känsla i positionen, välj hellre då att vända dig på rygg och krama om dina knän i Apasana. Då gör du egentligen samma placering av kroppen, fast vänd åt andra hållet. Du ligger på rygg med benen hopdragna mot bröstet och håller händerna runt benen eller på respektive knä. Slappna av i nacken och gunga lite från sida till sida för att sedan bli stilla en stund. Andas lunga, djupa andetag och slappna av.

Ha en skön yogastund och om ihåg att vila i Barnet så ofta och så länge du vill. Gör den här veckans asana till en återkommande position i din dagliga yogapraktik och känn lugnet!

Namaste!

/Carin

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras