Att åka på Yogafestival!

Här kommer några tips för dig som är sugen på att åka på Yogafestival!

Nu när våren kommit med full kraft känner jag att det är dags för äventyr utanför yogamattan i vardagsrummet. Att åka på yogafestival, eller yogaconvent, kan vara ett utmärkt sätt att få testa en mängd olika klasser och yogastilar. Det kan vara lärorikt och skoj för både nybörjare och erfarna yogis.

Till att börja med vill jag förklara min egen inställning till fenomenet yogafestival. (Eller som det heter här i Sverige; Yoga Games, haha! Nej, jag vet, det finns fler event. Jag kunde bara inte hålla mig från att skämta om språkvalet. Förlåt.) Jag har gått från att vara begeistrad till att bli trött och less till att så slutligen återigen känna mig glad och peppad inför fenomenet med en massa folk, trångt mellan mattorna, dyr veganmat och oräkneliga klasser av olika sort. Det är härligt med yogafestivaler!

Varför ska man åka på Yogafestival?

  • Först och främst, för att yoga är bäst. Det finns så mycket som rymms inom yogan idag att det nästan är omöjligt att inte hitta något för alla!
  • Chansen att träna för lärare som du aldrig träffar annars, var och en med sin egen unika stil och attityd gentemot yogan.
  • Nya insikter om hur du kan använda yoga som redskap för hälsa och välmående.
  • Spännande föreläsningar som gör att du kanske blir sugen på att studera mer inom ett område, eller bara nöja dig med den nya kunskap du fått med dig.
  • Njutningen det innebär att vara en del av ett sammanhang där det är ok att släpa runt i tofflor och tajts en hel helg och känna sig fab, på ett soft sätt. Att veta att alla är lika mosigt lyckliga och att det är helt ok i den här miljön!

Det finns många andra skäl, med de kommer du komma på själv när du väl testat att åka på yogafestival!

Att åka på Yogafestival! Ta tåget och kom hem med nya upplevelser i bagaget.

Tips för en lycklig festivalyogi!

  • Inse att det är en kommersiell tillställning. Min absoluta åsikt (man får tycka tvärtom om man vill) är att yogan mår bra av att nå ut till så många som möjligt eftersom den har förmåga att göra människor friska och glada. Att göra business av yogan ger fler personer möjlighet att testa yoga.
  • Du måste inte vara yogaproffs för att vara med. Ta med dig en anteckningsbok, känns klassen för hård sätter du dig fint på din matta och gör anteckningar. Vad säger läraren för smarta saker? Kan du använda filosofin hemma? (Även om övningarna inte var för dig just idag.) Det är du som räknas- gör det bästa av din medverkan och jämför dig inte med några andra.
  • Välj klasser smart. Blanda med föreläsningar, inspirerande pauser för samtal med andra, ta klasser du inte känner till något om…överaska dig själv och välj lite utanför din confortzon.
  • Var beredd på att det är fler än du där. Ja, det kan verka självklart, men många av oss är så vana vid att myspysa i lugn stillhet att vi får nässelutslag av att vara i stora rum tätt inpå andra svettiga människor! Och tänk om läraren ber oss hälsa på varandra innan klassen! Hjälp! Get over it. Gör det till en del av den dagens praktik. ”Idag är jag ok med att det bor andra människor på den här planeten.”

Mina egna erfarenheter.

Avslutningsvis vill jag säga att jag blivit vän med veganmaten och att jag inte är rädd för att ta med mig egen mat om jag hellre vill ha något annat än det som serveras. Jag skäms inte ens för att klämma en korv med mos efter en hälsohelg. Men det är självklart valfritt och inget jag egentligen kan tipsa er andra att göra! En annan sak som fungerat bra för mig är att vara väldigt noga med min egen tid efter själva yogaconventet. Både när jag är där, på kvällen efter vill jag softa för mig själv, vila och vara introvert. Och även tiden efter, jag behöver alltid smälta alla fysiska och mentala intryck och få vara ifred ett tag.

Åk på Yogafestival!

Några olika festivaler att hålla koll på är tex. Pranafestivalen (med massor av träningsglädje) i Göteborg och Yoga Games, som hålls i Göteborg, Stockholm och Malmö. Och kom ihåg, ju mer vi yogar- desto fler yogafestivaler kommer det att finnas att åka på! Yey!

Namaste!

/Carin

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras