Vad ska man ha på sig på yogan? Här är några tips för dig som letar yogakläder!

 

Det finns så mycket snygga yogakläder! Färgglatt, mönstrat, mjuka, milda färger… Åh allt är fint! Jag blir helt sprallig av att skriva nu, för jag älskar verkligen kläder. Alla kläder. Finkläder, jobbkläder, underkläder, träningskläder… Ah! Love it! Allra mest gillar jag finkläder, men de kan jag tyvärr inte använda på yogamattan (bara för att de brukar vara lite stela och prassliga och för att jag inte vill höra ett ritschande ljud under armen när jag sträcker ut).

Nej, när jag yogar vill jag ha mjuka, följsamma kläder.

Du behöver egentligen inte skaffa en massa nya kläder för att praktisera yoga. Om du tränar hemma kan du ha pyjamas, mysbyxor, tjocktröja eller vad som helst på dig. Eller inget alls, om det känns bättre.

För en tid sedan läste jag ett inlägg någonstans på sociala medier av en person som skrev att den bästa starten på dagen var en kopp the och lite nakenyoga. Åh, vad jag skrattade! Varför vill man tala om att man yogar naken? För att man vill att alla ska veta att man är lite raffig? Eller att man inte bryr sig om att det blir rumpsvett på mattan? Ok, jag är också naken ibland. Men när jag yogar vill jag ha något på mig, av olika skäl.  

Bra att tänka på när du väljer yogakläder!

Beroende på vilken yogateknik du ska utöva finns det olika saker att tänka på. Om du gillar Bikramyoga som utförs i ett väldigt varmt rum räcker det med ett par små shorts och en liten top. 

Ska du gå på Yinyoga kan det vara skönt med varmare kläder, tights eller byxor, en långärmad tröja och sköna strumpor. En del yogastudios är uppvärmda och det innebär att du inte behöver klä dig så varmt även om din praktik är lugn och meditativ.

När du utför stillsam yoga som yinyoga eller restorative yoga och inte får upp kroppsvärmen så mycket brukar det finnas filtar att låna för att slippa frysa. Under de mer fysiska yogastilarna såsom Ashtangayoga och Vinyasa, Jivamukti, med flera kan det vara skönt med tights och en top.

Om du inte gillar tanken på en heltight klädsel kan du med fördel ha en fladdrig tröja över. Men, det kan kännas obekvämt när den löst sittande tröjan åker över huvudet varje gång du är upp och ner! Du får prova dig fram, helt enkelt.

Slipp känna dig obekväm!

Om man, som jag, är kvinna med en fyllig kropp kan det vara skönt med ett linne med en hög halsringning. Jag vet inte hur många gånger jag varit iväg på kurs och packat ner konstiga kombinationer av mina snygga kläder. Sedan har jag varit tvungen att stödshoppa nya linnen för att slippa visa för mycket av min bh! Vill man visa sin bh är det ok för mig. Jag vill oftast inte det, för när det händer blir jag så distraherad av att dra upp linnet hela tiden under klassen.

 

Välj kläder som du känner dig bekväm i! När du inte behöver tänka på hur de sitter, eller var de hamnar under klassen kan du lättare slappna av och fokusera på det som är viktigt.

Köp schyssta yogakläder

Vi vill att kläderna ska hålla länge, därför kan det vara bra att investera i färre plagg med bättre kvalitet. Yogakläder ska sitta bra under lång tid och hålla för många tvättar. Det finns en stor miljömedvetenhet inom yogavärlden och att köpa ekologiskt och rättvist producerade kläder kan vara ett bra sätt att ta ställning på.

Att köpa kläder som är begagnade är ett annat jättebra sätt att värna om miljön. Det är dessutom väldigt mycket billigare än att köpa nytt! 

Fundera på detta när du väljer yogakläder!

  • Vilken typ av yoga ska du träna, behöver du tunna eller varma yogakläder?
  • Är det varmt eller kallt i lokalen?
  • Passform och funktion- kommer kläderna att sitta kvar eller åka hit och dit på kroppen?
  • Är det bra producerat- eko, rättvist, hållbart?
  • Kan du köpa något begagnat istället och minska avtrycket på miljön ännu mer?

Om du vill bli inspirerad av härliga yogakläder kan du titta in på Saprema där det finns ett stort utbud av svenska ekologiska kläder, eller på Yogagrossisten, där de också har en uppsjö av yogakläder.

Ha det så härligt med dina yogakläder!

/Carin

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.