Tips för dig som vill börja yoga hemma!

Här kommer några tips för dig som vill kunna träna yoga hemma!

Att ha möjlighet att utföra yoga hemma kan vara bra av olika anledningar. Kanske är det långt till din favoritstudio eller så har du fullt upp och känner att tiden inte räcker till. Vissa dagar kan det kännas som ett för stort motstånd att bara dra på sig tightsen och bege sig ut bland folk! Du har säkert hört att det är bättre att yoga lite varje dag än att ta dubbla klasser en gång i veckan. Så att kunna variera med ett par tillfällen yoga hemma i veckan kan vara toppen och ge dig möjlighet att få bra kontinuitet i din yogapraktik.

Oavsett anledning är det bra att göra förberedelser hemma så att du kan utföra din yoga när tillfälle ges! 

Det finns många fördelar med att träna yoga hemma, men såklart också vissa utmaningar.

En fördel är att slippa byta om till snygga träningskläder. När du tränar hemma kan du behålla pyjamasen på. Skönt! Att yoga hemma är avspänt och trevligt, men en av utmaningarna är att verkligen få det gjort. Avsätt en särskild tid för ditt pass, precis som du skulle gjort om du skulle åkt iväg på en klass. Bestäm dig för att yoga en viss tid och hålla på i en timma, sätt alarm om det behövs och träna på din disciplin.

Om du bor ihop med många andra kan det vara svårt att skapa lugn och ro. Då kanske en tidig morgonyoga är bättre för dig, innan de andra vaknar… När du kommit in i dina rutiner kommer du säkert ha lättare att acceptera lite stök runt dig när du yogar. Livet får pågå och du kan göra din praktik ändå. 

En annan fördel är att det inte kostar något att yoga hemma.

För dig som behöver stöd finns det mycket på på nätet, leta fram en bra klass i förväg så du kan starta direkt och slippa lägga värdefull yogatid på att klicka runt. Det finns även en hel del bra böcker med yogapositioner i flöde som du kan använda.

Vad behöver du för att göra din yoga?

Levande ljus skapar skön stämning.

Ja, egentligen behöver du bara dig själv och en vilja att träna, det viktigare är du själv och din medvetna närvaro. Resten är fluff och mys. Ja, för all del, det är ganska viktiga grejer det också! Alla saker som man lägger till för att göra sin praktik till sin egen stund, sin egna ritual är viktiga och bra, men kom ihåg att ju fler saker du ”måste ha” för att det ska bli rätt, desto längre tid tar dina förberedelser och ju kortare tid blir det över till själva yogan…så var lite minimalistisk när du väljer dina yogasaker. Våga testa dig själv -se vad du klarar dig med, minsta möjliga fluff. Kanske överaskar du dig själv! 

Det här använder jag- nästan alltid:

  • En yoga matta är bra. Skaffa en så bra matta som du har råd med. Det är inte självklart att den dyraste är den bästa, men om du planerar att ha den länge kan du lika gärna investera i en lite tjockare, fastare matta med bra grepp. Om du planerar att bara använda den när du har yoga hemma behöver den inte heller vara så lätt att bära med sig, en tyngre matta ligger ofta bättre på golvet och ger bra stöd i positionerna. 
  • Mjuka kläder. Ja, det går att yoga i myskläder. Ingen kommer att se dig och det spelar ju faktiskt ingen roll vad du har på dig hemma. 
  • Plocka fram några ljus, de skapar stämning och gör att du kan dämpa belysningen.
  • Leta efter bra, lugn musik och ladda mobilen.
  • Om du inte kan övningar utantill behöver du kanske guidning. Det finns appar, på youtube och böcker med tydliga instruktioner att använda. Om du vill kan du prenumerera på en webbtjänst med yogabibliotek tex. på Yogobe.

Andra bra saker att plocka fram är:

  • Kudde att sitta på, om du gillar att meditera på slutet av yogan.
  • Varm filt för avslappningen. 
  • När du har en tid att passa är det bra att ställa ett alarm! Det är väldigt lätt hänt att Savasana blir lång när man får vara ifred och bara kan vila i lugn och ro på sin egen matta, inbäddad i sin egen filt!

Avslutningsvis- kom ihåg att det är du själv som bestämmer hur din praktik ska vara när du yogar hemma, oavsett vad du väljer att fokusera på är det du som styr över din egen stund.  Vill du göra stående hund i en kvart eller sitta i fjärilen och rulla på axlarna, gör det. Och vill du ligga i Savasana i en timma, gör det, passa på, njut!

Namaste

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras