Bilden av kroppen

Bilden av kroppen

Blir vi lurade av bilden av kroppen? Yogateori kan användas inom olika områden av livet. Idag funderar jag kring bilder och kroppen och vår uppfattning om dessa. Inom yogan finns det ett begrepp som kallas ”maya”. Maya är illusioner och det är en av våra uppgifter som yogisar att försöka se förbi de fördunklande skyar som ligger framför vår förmåga att se saker klart. I teorin om maya anser man att man bland annat genom ifrågasättande och introspektion lär sig att se saker i ett nytt ljus. När du undersöker och lär dig mer om det här fenomenet kan du bli mindre benägen att gå på vedertagna myter och blint acceptera samhällets trender.

Yoga maya is a term that means the ”divine illusory power.” As a compound word, yogamaya is the personification of this power as an avatar of the Hindu goddess Devi. In Sanskrit, yoga means “union,” and maya translates as “illusion.” Specifically, maya is the illusion that the world is as it appears to be and all of its distractions.https://www.yogapedia.com

Alltså, maya består av illusionen att världen är så som den ser ut att vara. Vad menas med det? Kan vi inte lita på det vi ser och ljuger våra ögon? Just det. Saker är inte alltid så som de ser ut att vara. Ta bilder på människor till exempel. Hela nätet svämmar över av bilder. Vi omges av bilder på människor på tv, på film, på annonspelare. När människor figurerar på bilder, dras våra blickar dit.

Alla bilder är illusioner

På vilket sätt skulle en bild på en människa kunna vara en illusion? Är inte det man ser sant? Hm, nej! Det vi ser är inte en hel människa utan en tvådimensionell bild, eller hur? En ofta tillfixad, retuscherad, uppsminkad, platt bild. Och här börjar problemen. Vi köper bilden så som sann. Och så vänder vi samma blick mot oss själva…

Hur kan vi rättvist jämföra våra egna kroppar mot dessa halva avbildningar? Naturligtvis blir det orättvist eftersom verkligheten är fylligare, varmare, rynkigare och mjukare än alla bilder. När man gör tex en modebild kan man lätt retuschera bort rynkor, veck och annat som inte passar för den illusion man vill skapa och hur ska vi verkliga människor av kött och blod kunna leva upp till dessa bilder?

Det går inte. Istället tror vi att vi inte själva duger eller är värda att visas upp. Den hysteri och psykiska ohälsa det skapar är omätbar. Hur värderar vi våra ben, armar, muskler, senor, fett och hjärnor egentligen? Kroppen sägs ju vara vår själs tempel som fungerar och fungerar dag ut och dag in. Den har egentligen bara en sak att göra, nämligen att fungera. Ställ dig frågan till dig själv när det dyker upp en negativ tanke om din kropp: är det här vad jag tycker eller beror det här på att jag tror att jag borde se annorlunda ut? Är det något fel på funktionen? Att jämföra sig med platta bilder kan aldrig lyckas, eller hur!

Photoshop eller inte?

Jag läser att Bianca Ingrosso får skäll av sina följare för att hon photoshoppat sig smalare på sina bilder. Jösses! För det första- använder hon photoshop? En ung, vacker, helt perfekt person som känner så stor press på sitt utseende. Visst är det ofattbart! För det andra- hennes följare som skäller på henne! Hjälp! Vad har de med hennes bilder att göra? Jo, de tycker ju att de har allt i världen att göra med detta. De vill köpa illusionen av en vacker, framgångsrik kvinna. De vill bli lurade, men de vill också bestämma villkoren…

Hur ser du själv på bilden av kroppen när det gäller dig själv? Ser du kroppen som funktion eller jämför du dig med de tvådimensionella bilder som omger dig? Det är väl ingen överdrift att säga att de där bilderna vi omges av är falska…så det är synd om vi ger dem för mycket makt över hur vi mår. Det kanske är dags att vi tapetserar välden med bilder på verkliga människor! Utan att använda photoshop eller snyggfilter. Med rynkor, veck, bulliga magar och allt, det vore väl underbart!

Kram Carin

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras