Självbild- vad är det och hur kan du stärka din självkänsla?

Självbild, vad är det och hur kan du stärka din självkänsla?

Självbilden sägs vara en blandning av vårt självförtroende och vår självkänsla, en slags summa av de olika delarna. Det handlar om hur vi ser på oss själva, och varför vi gör det. Att arbeta lite extra med sin självkänsla och sin självbild kan göra stor skillnad för hur man upplever sin hälsa med den enkla förklaringen att om man mår bättre med sig själv så känns allt lättare och bättre i livet.

Ett gott självförtroende till exempel kan komma ifrån att vi känner oss säkra på våra prestationer och att vi upplever att vi har ett högt värde när vi gör något bra. På jobbet eller privat. I dagens samhälle handlar det mesta om att prestera och att ligga på topp, så det borde inte vara ett främmande koncept för de allra flesta.

Den viktigaste personen i ditt liv är du själv. Om du inte gillar dig själv kommer det att vara väldigt svårt att skapa nära relationer med andra människor. Självklart behöver ingen älska alla sina sidor, men att komma till ett stadie av acceptans och att känna att man har ett värde är ett mål som man gott kan unna sig i livet!

Självbild och självkänsla- allt hör ihop

Självbilden är en sammanfattning av allt du kan uppfatta om dig själv just i den här stunden. Hur du förhåller dig till omvärlden, vad du har för olika roller i livet och vad du betyder för andra, till exempel. Till att börja med kan det vara svårt att sätta fingret på sin självbild, den kan kännas flyktig och oklar, men om vi delar upp den i olika delar kanske det klarnar!

Självförtroende

Självförtroendet är som sagt uppfattningen om vad du kan prestera. Kanske har du gott självförtroende när det gäller ditt jobb men dåligt när det gäller att beställa vin på franska? Ja, självförtroendet bygger helt och hållet på vad du själv tycker att du borde klara av. Om du har låga krav kommer du att uppleva att du klarar nästan allt utan problem, men om du har höga krav kommer du nästan alltid att misslyckas och känna hur det dåliga självförtroendet växer. (Att få höra saker som ”det där borde väl du klara av, du som är så duktig!” är ett riktigt träsk för den som känner att självförtroendet svajar!)

Självkänsla

Självkänslan har ingenting med prestationer att göra utan bygger helt på hur värdefull du känner dig utan att göra något. Vem är du om du inte presterar på topp varje dag? Känner du dig som en härlig person eller som en liten lort? Det är din självkänsla som visar sig och genom att du blir sedd och bekräftad utan att du behöver prestera kommer självkänslan att växa. När vi växer upp blir vi bemötta med antingen kritik eller stöttande ord.

Beroende på om du blivit älskad för vem du är eller för vad du gör kommer livet att te sig olika.

Som tur är kan vi alla boosta vår självkänsla och skaka av oss negativa tankar om oss själva- om det nu behövs!

Träna upp självkänslan!

  • När du pratar om dig själv och uttrycker vad du vill ha eller behöver, börja med att använda ordet ”jag”. Det är så lätt att börja ett önskemål eller en åsikt med ”man”…men ta ansvar för dina tankar och känslor och hjälp andra att respektera att du har rätt att uttrycka dig. Äg dina egna åsikter och känslor och låt det stärka din känsla för dig själv.
  • Träna på att säga snälla saker till dig själv. ”Ja men jösses om jag sa allting till någon annan som jag säger till mig själv varje dag!” Eller hur! Den personen skulle bli så ledsen! Känner du igen dig i det? Träna på att känna igen dina små giftiga tankar om dig själv. Ge dem fingret och säg något snällt istället. Vakta tankarna noga och ge inte upp! Det finns något som kallas för ”den inre kritikern”. Ge inte den figuren mer makt än vad hen redan har utan försök förpassa hen till yttre rymden istället!
  • Våga njuta av de bra sakerna i livet. Har du en snygg klänning? Ta på dig den! Ge dig själv en komplimang när du går förbi spegeln. Passa på att ge en kollega beröm för ett bra genomfört jobb, fast du inte är hens chef. Tala om för en vän varför du uppskattar hen. Le och säg ett fläskigt stort tack till personen som lagar din lunch varje dag. Tala om för alla du älskar att du älskar dem. Du tror att de vet det? För att du visar det? Nej. TALA OM DET. De är inte tankeläsare. Snarare sinnesförvirrade inre kritiker- drabbade, precis som du. Njut av dina nära relationer och framförallt- den viktigaste relationen av dem alla- den med dig själv.

Gå vidare

Här kan du läsa mer om självbild, självkänsla och självförtroende.

https://www.utbildning-co.se/om-sjalvbild-sjalvkansla-sjalvfortroende

Ha en fin helg!

Carin

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras